Waarom de juiste vertaler vinden ook echt een meerwaarde biedt

In haar presentatie licht dr. Sonja Kitanovska-Kimovska toe waarom het vinden van de juiste vertaler ervoor zorgt dat u meer waar voor uw geld krijgt

Ze beschrijft wat het vertaalproces inhoudt en over welke competenties een vertaler moet beschikken. Vervolgens zal ze het hebben over wat klanten willen in tegenstelling tot waar ze voor willen betalen en hoe dat een invloed heeft gehad op vertalers in het algemeen en de vertaalmarkt in Macedonië in het bijzonder. Er worden enkele voorbeelden gegeven van projecten in Macedonië. Voor projecten die door de overheid worden gefinancierd, is prijs altijd al het belangrijkste criterium geweest bij de keuze van een vertaler. De uiteindelijke vertalingen boden echter nauwelijks een meerwaarde. Deze praktijken zijn mogelijk een indicator voor hoe het er op de internationale markt aan toe gaat. Vervolgens besteedt ze aandacht aan indicatoren die klanten kunnen helpen om de juiste vertaler te vinden. Ook de rol die professionele vertalersorganisaties hierin kunnen spelen, komt aan bod.

Deze presentatie is in het Engels.

http://mata.mk

 

(Foto: Pontus Edenberg)

 

 

NaamloosSonja Kitanovska-Kimovska is al 15 actief in de vertaalwereld. Ze werkte bijna 10 jaar als in-house vertaler en tolk voor een Zweeds ontwikkelingsproject. In 2003 ging ze aan de slag als freelancer. Ze is gespecialiseerd in technische vertalingen, IT/telecom, juridische vertalingen, de bedrijfswereld en marketing. Sonja heeft een Master of Philosophy in Engels en Toegepaste Taalkunde van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk en een PhD in Vertaling van de UKIM Universiteit in Skopje. Sinds 2010 geeft ze ook Engels, vertaalpraktijk en vertaalhulpmiddelen aan het Departement voor Vertalers en Tolken aan de UKIM Universiteit in Skopje, Macedonië. Ze is gerechtsvertaler en  tolk, gecertificeerd door het Macedonische Ministerie van Justitie en lid van het stuurcomité van de Macedonische Associatie van Vertalers.

Nu aanmelden

Kom naar de conferentie