Pragmatische meertaligheid in het Europese taallandschap: EurActiv als case

Pragmatische meertaligheid in het Europese taallandschap: EurActiv als case

Diogo Pinto (EurActiv) lanceert in zijn keynote speech twee uitdagingen.

Eerst wil hij de taalsector uitdagen om pragmatische taaloplossingen aan te reiken voor de noden en ambities van zijn meertalige onderneming.

Daarnaast wil hij de taalsector uitnodigen om na te denken over taaloplossingen op Europees vlak die rechtstreeks bijdragen tot de versterking van een van de belangrijkste Europese pijlers: taaldiversiteit en meertaligheid, niet alleen op vlak van het individu maar ook en vooral op het vlak van het gemeenschapsleven, de communicatie en het politieke debat tussen Europa en de Europeanen.

Diogo Pinto en EurActiv ademen meertaligheid uit in alles wat ze doen. EurActiv is het belangrijkste Europese nieuwsmedium voor Europese zaken (2 miljoen bekeken pagina’s en meer dan 660.000 unieke bezoekers per maand). EurActiv is aanwezig in 12 hoofdsteden van de EU, publiceert artikels over de Europese actualiteit en bevordert de Europese politieke debatten voor professionals in 12 talen.

Tijdens zijn keynote speech zal Diogo Pinto het inspirerende verhaal over EurActiv vertellen: met welke taal is EurActiv begonnen? Welke talen zijn vervolgens toegevoegd en hoe is dat gegaan: via een klassiek vertaalproces of eerder op een meer pragmatische manier, afgestemd op de onderneming en haar ambities in de mediasector? Welke vertaaltechnologieën zijn daarbij gebruikt? Wat was een succes en wat niet?

EurActiv publiceert elke ochtend het nieuws in 12 verschillende talen: wie zijn de personen die instaan voor de meertalige inhoud van de site? Wat is hun profiel? Hoe snel werken ze? Welke kwaliteit kunnen we van hen verwachten? Hoeveel kost dit “vertaalwerk”? Hoe staat dit werk in verband met de gebruikte media (minder tekst, meer afbeeldingen,…)? En trouwens, moeten we dit vertaalwerk niet eerder omschrijven als meertalige journalistiek?

Meertaligheid speelt een toonaangevende en cruciale rol binnen de ambities van EurActiv. Diogo Pinto nodigt in zijn keynote de taalsector uit om samen over oplossingen na te denken. Zijn de taaloplossingen die gunstig zijn voor EurActiv trouwens ook niet gunstig voor het Europese project, voor een sociaal en politiek debat en voor de versterking van het Europese taalecosysteem, misschien wel de belangrijkste pijler van het Europese project?

Deze keynote is in het Engels met simultaanvertolking in Frans en Nederlands.

Bezoek EurActiv in de talen van uw keuze:
www.euractiv.com
www.euractiv.fr
www.euractiv.de
www.euractiv.co.uk
www.euractiv.es
www.euractiv.it
www.euractiv.pl
www.euractiv.bg
www.euractiv.cz
www.euractiv.gr
www.euractiv.ro
www.euractiv.rs
www.euractiv.sk
www.euractiv.com.tr

 

 

Diogo PintoJoão Diogo Pinto (°1974 in Nampula, Mozambique) is secretaris-generaal van Fondation EurActiv.

Hij groeide op in Guimarães, Portugal en studeerde sociologie in Lissabon. Van 1995 tot 1998 was hij voorzitter van de Portugese Nationale Jeugdraad (CNJ) en in 2001 werd hij Nationaal Directeur bij Intercultura Portugal (AFS).

In mei 2005 werd hij verkozen tot secretaris-generaal van het Europees Jeugdforum, een platform van nationale jeugdraden en internationale niet-gouvernementele jeugdorganisaties in Europa, dat zich inzet voor de rechten van jongeren in internationale instellingen zoals de Europese Unie, de Raad van Europa en de Verenigde Naties.

Hij bleef actief in het Europees Jeugdforum tot mei 2009, toen hij de functie aangeboden kreeg van secretaris-generaal van de Internationale Europese Beweging (EMI), een van de grootste pan- en pro-Europese maatschappelijke organisaties met op dit moment meer dan 70 leden. Deze beweging brengt vertegenwoordigers samen van Europese verenigingen, politieke partijen, de industrie en bedrijfsorganisaties, maar ook vakbonden. Op 26 mei 2012 werd hij in Brussel tijdens de Federale Vergadering voor nog eens drie jaar benoemd als secretaris-generaal van de EMI.

Hij is medeauteur van twee boeken: “20 Ideias para 2020 – Inovar Portugal” (2005) en “Ideias Perigosas para Portugal” (2010).

João Diogo Pinto is lid van de stuurgroep van de Spinelli Group en sinds 2010 lid van de raad van bestuur van “Fondation EurActiv”.

Op 10 juni 2015 ontving João Diogo Pinto van de Portugese president Aníbal Cavaco Silva de titel van Commandeur van de Orde van Prins Henry.

Nu aanmelden

Kom naar de conferentie